Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ.
(Ακολουθεί επιστολή της Λέσχης Καταδρομέων - Ιερολοχιτών)

                 














ΛΕΣΧΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ
 Οδός Μαυρομιχάλη 15 Αθήνα ΤΚ 10679

Αθήνα,   13 Ιανουαρίου 2020


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ 1964-1974 (31 – 32 – 33 – 34 ΜΚ - Α’ ΜΚ)
 
Γνωρίζεται ότι την 31η Ιανουαρίου 2020 και ώρα 11.30 θα λάβει χώρα η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου θέματος, στο Μεγάλο Άλσος Στρατάρχου Παπάγου στη συμβολή των οδών Στρατάρχου Παπάγου και Κορυτσάς (6η στάση Παπάγου).

Νωρίτερα σε παρακείμενο χώρο δίπλα στο Κηποθέατρο Παπάγου επί της οδού Κορυτσάς θα τελεσθεί η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τα Ίμια στο εκεί υπάρχον Μνημείο.

Το Μνημείο κατασκευάστηκε μετά από αίτημα της Λέσχης και έγκριση από τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, με έξοδά του, τον Δεκέμβριο του 2019. Φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από τον γλύπτη κ. Ιωάννη Μπάρδη.

Μνήμη Ελλήνων Καταδρομέων Πολεμιστών Κύπρου

Οι Μοίρες Καταδρομών Κύπρου ιδρύθηκαν σταδιακά, αρχής γενομένης από την 31 ΜΚ το 1964. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Τηλλυρίας, όπου είχε τους 3 πρώτους νεκρούς και αργότερα, με την 32 ΜΚ στις επιχειρήσεις της Κοφίνου, όπου είχε τον πρώτο της νεκρό, με θετικά για το ΓΕΕΦ (αρχικά ΑΣΔΑΚ)  στο οποίο ανήκαν αποτελέσματα, άσχετα με τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις και επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδος – Κύπρου και Τουρκίας διεμορφώθησαν αργότερα και ειδικά το 1967-68 και βέβαια το 1974.

Ο πόλεμος του 1974 βρήκε την 20η Ιουλίου, τις Κυπριακές Μοίρες Καταδρομών σε ελαφρά αποδιοργάνωση λόγω εμπλοκής τους σε εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις.

Ο αγώνας των Μοιρών Καταδρομών Κύπρου το 1974 ήταν διαρκής από την νύχτα της 20ης Ιουλίου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της 17ης Αυγούστου και άνισος καθόσον δεν τηρήθηκαν διαδικασίες και σχέδια που προβλέπονται για επιχειρήσεις Δυνάμεων Καταδρομών. Εκτός από την πρώτη νύχτα των επιχειρήσεων, οπότε χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις αποστολές και τις δυνατότητές τους, από εκεί και μετά εχρησιμοποιούντο σε επιχειρήσεις ενισχύσεως άλλων μονάδων, σε αμυντικές επιχειρήσεις και ό,τι άλλο, εκτός αποστολών των Δυνάμεων Καταδρομών.

Παρ’ όλα αυτά έφεραν παντού επιτυχώς εις πέρας τις αποστολές που ελάμβαναν, με πολύ μεγάλο όμως κόστος, χωρίς να υπολογίζουν τις απώλειες διότι υπερέβαλαν εαυτούς για να διατηρήσουν την τιμή που όφειλαν στον πράσινο μπερέ που έφεραν. (Τελικός απολογισμός: Νεκροί και αγνοούμενοι: 31 ΜΚ: 32, 32 ΜΚ: 42, 33 ΜΚ; 67, 34 ΜΚ: 1. Συνολικά: 142 Αξιωματικοί και Καταδρομείς).

Από ελληνικής πλευράς αποφασίστηκε η αποστολή ενισχύσεων στην Κύπρο δυνάμεως περίπου μιας Μοίρας Καταδρομών. Η αρχική απόφαση αφορούσε την αποστολή της Β’ ΜΚ από Θεσσαλονίκη με πολιτικά αεροσκάφη, Τελικά αφού άλλαξε η σχεδίαση, αποφασίσθηκε η αποστολή της Α’ Μοίρας Καταδρομών από το Μάλεμε ενισχυόμενης με τμήμα της Γ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών. Η δύναμη αυτή (344 Αξιωματικοί και Καταδρομείς) θα μεταφερόταν με αεροσκάφη NORATLAS που ανήκαν στην 354η Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.

Δεκατρία (13) αεροσκάφη, την νύχτα 21/22 Ιουλίου 1974, πετώντας χαμηλά, χωρίς συνοδεία μαχητικών με σιγή ασυρμάτου και χωρίς βοηθήματα, μέσα από φίλια και εχθρικά πυρά κατάφεραν με τη γενναιότητα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αυτοθυσία των πληρωμάτων να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, πάρα την συσκότιση και το γεγονός ότι βάλλονταν, συνεπεία λανθασμένων χειρισμών και μη πλήρους ενημερώσεως των Μονάδων αντιαεροπορικής προστασίας του αεροδρομίου οι οποίες θεώρησαν τα αεροσκάφη ως τουρκικά.

Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, και καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες πλην ενός (27). Συνολικά, είκοσι εννέα (29) Αξιωματικοί και Καταδρομείς (από 2 Α/Φ) και τέσσερις (4) της Πολεμικής Αεροπορίας.

            Οι επιχειρήσεις της Α’ ΜΚ αφορούσαν τελικά, κυρίως στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων και την διατήρηση του Α/Δ της Λευκωσίας την 23 Ιουλίου, μέχρι την παράδοση στις δυνάμεις του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην αποτροπή της καταλήψεως του Α/Δ της Λευκωσίας και την εξ αυτού αδυναμία εκτελέσεως μαζικής αερομεταφοράς τουρκικών ενισχύσεων κοντά στην πρωτεύουσα σε πρώτο χρόνο. Την 16η Αυγούστου ως ενίσχυση δυνάμεων του ΓΕΕΦ συνέβαλαν στην αποκοπή της κυκλωτικής κινήσεως τουρκικών δυνάμεων πέριξ της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα την μη ολοκληρωτική κατάληψή της, η οποία θα οδηγούσε σε τελείως διαφορετική προς το χειρότερο κατάληξη από εδαφικής και στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο.

Το Μνημείο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των 175 Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων Αξιωματικών και Καταδρομέων οι οποίοι θυσίασαν το ύψιστο αγαθό για το Έθνος, καθώς και όσων έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στην Κύπρο από το 1964 μέχρι το 1974.

Παρακαλούμε για ενημέρωση της Λέσχης για την περίπτωση συμμετοχής.
Τηλ. 2103235907, e-mail: gengrammateasleschis@gmail.com .



Ταξχος ε.α Τζιάκης Ιωάννης
                                                                                                            Πρόεδρος ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου