Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Κύκλος διαλέξεων «Ο κόσμος των Βυζαντινών Εικονογραφημένων Χειρογράφων»

Κοινοποιούμε, για κάθε ενδιαφερόμενο, μήνυμα που μας προώθησε ο Υπτγος ε.α. κος Κόντης Ιωάννης και αφορά κύκλο διαλέξεων, με θέμα :  «Ο κόσμος των Βυζαντινών Εικονογραφημένων Χειρογράφων»



Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, στο πλαίσιο του υπογεγραμμένου Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Α.Π.Θ. και του Π.Ι.Π.Μ., συνδιοργανώνουν κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Ο κόσμος των Βυζαντινών Εικονογραφημένων Χειρογράφων».
Όπως είναι γνωστό, το ΠΙΠΜ διαθέτει 9.000 μικροταινίες με τα χειρόγραφα των Βιβλιοθηκών των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, καθώς και 4.000 διαφάνειες από μικρογραφίες των εικονογραφημένων χειρογράφων του Αγίου Όρους, οι οποίες είναι άμεσα προσβάσιμες στους ειδικούς ερευνητές. 
Με τον κύκλο διαλέξεων: «Ο κόσμος των Βυζαντινών Εικονογραφημένων Χειρογράφων» δίνεται η ευκαιρία σε φοιτητές και ερευνητές να ακούσουν από ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να μάθουν πολλά για τον κόσμο των εικονογραφημένων χειρογράφων, και ειδικότερα για θέματα που σχετίζονται με τη διακόσμησή τους.
Θα πραγματοποιηθούν οκτώ συνολικά διαλέξεις, στις οποίες θα μιλήσουν οι: T. Masuda, Μ. Παϊσίδου, N. Trahoulia, Χρ. Μαυροπούλου-Τσιούμη, Σ. Καδάς, Π. Λ. Βοκοτόπουλος, M. Castiñeiras, Α. Σέμογλου και Γλ. Χατζούλη.
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται περίπου κάθε δύο εβδομάδες, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων (Επταπυργίου 64).
Με το πέρας των διαλέξεων θα δοθεί Βεβαίωση συνολικής συμμετοχής στους ενδιαφερόμενους.
Υπεύθυνοι για τον κύκλο διαλέξεων είναι ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Σέμογλου, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΙΠΜ, και η δρ Φλώρα Καραγιάννη, Αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ, Έφορος του ΠΙΠΜ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης
Πρόεδρος Τμ. Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας
Διευθυντής Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου