ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ και ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ. (Σχολιάζει ο Ιωάννης Τουρναβίτης)



ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

     Αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό - προσφυγικό έχει εξελιχθεί σε μείζον και δισεπίλυτο πρόβλημα για τη χώρα μας. Και παρά το ότι όλοι συμφωνούν ότι το θέμα πλέον είναι εθνικό, όλα τα κόμματα ανεξαρτήτως των πιστεύω τους , το έχουν μετατρέψει σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

     Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι οι νησιώτες μας έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος σε αυτό το θέμα. Όμως το πέρασμα από την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη στην οργή και την άρνηση για συνεργασία και λύση οδηγεί σε αδιέξοδα. Έτσι το αίσθημα της ξενοφοβίας έχει κυριαρχήσει στους νησιώτες κυρίως, αλλά και στο εσωτερικό.
     Από την άλλη δυστυχώς οι τοπικοί άρχοντες δεν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην επίλυση του δύσκολου αυτού προβλήματος.
     Οι κλειστές δομές που έχει προτείνει η κυβέρνηση να ιδρύσει σε 5 νησιά, σε συνδυασμό με τον αυστηρότερο έλεγχο των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, και την ταχύτερη εξέταση όσων δικαιούνται άσυλο και ταυτόχρονα την απέλαση των παρανόμων, πιστεύω ότι θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.
    Σε αυτή τη λύση και πάλι οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες είναι αρνητικοί.
    Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και το γεγονός ότι η Ευρώπη σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα, που κυρίως η χώρα μας αντιμετωπίζει, αδιαφορεί, παρά τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να αναδείξουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αντίθετα η Ευρώπη ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Τουρκίας για οικονομική ενίσχυση, αφού ισχυρίζεται ότι φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες και απειλεί ανά πάσα στιγμή να τους στείλει στην Ευρώπη.
     Συμπερασματικά πιστεύω ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ένα θέμα εθνικό, να ενταθούν οι προσπάθειες για περιορισμό των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα και παράλληλα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των μεταναστών στις κλειστές δομές και τελικά όσοι μείνουν νόμιμα στην Ελλάδα να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και να αποδεχθούν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020


       Άρωμα γυναίκας επικρατεί τις τελευταίες ημέρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος  με ευρύτατη συναίνεση και με 261 ψήφους, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εκλέγεται η πρόεδρος του ΣτΕ , Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

       Είναι μια επιλογή που όχι μόνο υπερβαίνει τα μέχρι σήμερα κομματικά κριτήρια, αλλά και ανοίγει το δρόμο σε άλλες προσωπικότητες του δημόσιου βίου , που θα μπορούν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση και την ομαλότητα στη χώρα.
      Οι γυναίκες κατά κοινή ομολογία διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην οικογένεια, τον επαγγελματικό στίβο σε όλους τους τομείς, σε διοικητικές θέσεις και σε θέσεις εξουσίας.
        
       Ας αναφέρουμε κάποιες γυναίκες που διακρίθηκαν στο πεδίο της πολιτικής.
       Ελένη Σκούρα.
      Το 1953 είναι η πρώτη Ελληνίδα που εξελέγη βουλευτής στο Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου.
       Λίνα Τσαλδάρη
      Το 1956 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής της εμπιστεύτηκε το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε θέση υπουργού.
       Ντόρα Μπακογιάννη
       Ήταν η πρώτη γυναίκα που το 2002 εξελέγη ΄Δήμαρχος της Αθήνας με ποσοστό 60,6%, όπως και η πρώτη Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών επί Κώστα Καραμανλή.
        Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη
        Το 2004 εκλέγεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

      Η δεκαετία που τελείωσε πριν από λίγα 24ωρα άφησε πίσω της γεγονότα ιστορικής σημασίας για τη πατρίδα μας. Βέβαια, όλα όσα συνέβησαν ήταν συνέχεια της προηγούμενης δεκαετίας , όπως και η νέα που διανύουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προηγούμενη.
      Χαρακτηριστικό της δεκαετίας 2010- 2019 δεν ήταν μόνο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αλλά οι μεγάλες κοινωνικές εντάσεις και οι σημαντικές πολιτικές αλλαγές.
      
 Αλλά ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν τη δεκαετία που πέρασε.
Καστελλόριζο:
      Στις 23 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου από το Καστελόριζο, με φόντο το μικρό λιμανάκι, ανακοινώνει με διάγγελμα το αίτημα της χώρας προς τους εταίρους μας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Δυστυχώς οι Έλληνες δεν ήταν ακόμη σε θέση να αντιληφθούν το μέγεθος και το τι σήμαινε για αυτούς η επόμενη μέρα.  Προσγειώθηκαν βέβαια απότομα όταν άρχισαν οι περικοπές των δημοσίων δαπανών, οι μειώσεις των μισθών και συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας και η μείωση των κοινωνικών παροχών
Οι πλατείες:
       Η κοινωνία πολύ γρήγορα άρχιζε να καταλαβαίνει τη διαφορά της νέας κατάστασης με την ευημερία της προηγούμενης δεκαετίας. Εμφανίζεται λοιπόν κάποιο νέο για τη κοινωνία φαινόμενο, το Κίνημα των Αγανακτισμένων, που σύνθημά του ήταν η αντίδραση στα μέτρα λιτότητας συνοδευόμενο από μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών στη πλατεία Συντάγματος. Η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη και έκρυθμη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ακόμη και η ματαίωση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση βλέπει ότι τα πράγματα γίνονταν όλο και χειρότερα. Η Προεδρία ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, με σκοπό την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την ομαλή μετάβαση σε εθνικές εκλογές.
Αλλαγή Πολιτικού Σκηνικού:
        Οι πρώτες εκλογές που ακολούθησαν ανέδειξαν πρώτο κόμμα τη ΝΔ με ποσοστό 18,85% και το ΠΑΣΟΚ με 13,18%. Αξιοσημείωτο των εκλογών αυτών ήταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ με 16,78% και του νεοσύστατου κόμματος των ΑΝΕΛ με ποσοστό πάνω από 10%. Η ΝΔ δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση και έτσι στις επαναληπτικές εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ χρήζεται πρωθυπουργός, όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,89%.
Το τέλος της Αυταπάτης:
           Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας με τη στήριξη των ΑΝΕΛ και μετά τις εξαγγελίες περί καταργήσεως των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο, ορκίζεται πρωθυπουργός. Με τη νέα αριστερή κυβέρνηση η Ελλάδα μπαίνει σε νέες περιπέτειες με κίνδυνο την έξοδο από την ΕΕ.
Το Δημοψήφισμα:
             Την 26 Ιουνίου ο κ. Τσίπρας , αφού δεν πέτυχε συμφωνία με τους δανειστές προκήρυξε δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου με το ερώτημα αν πρέπει να γίνουν δεκτοί οι όροι των δανειστών. Το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του όχι 61,31%, το οποίο στη συνέχεια μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου μετατράπηκε σε ναι. Ακολούθησε μια περίοδος, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε, κήρυξε εκλογές και με κλειστές τις τράπεζες ο λαός του δίνει μια ακόμη ευκαιρία να κυβερνήσει. Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια έστω και τυπικά, αλλά με επιτήρηση.
Η Νίκη της ΝΔ:
             Σε μια δεκαετία, όπου κυριάρχησε η πολιτική ρευστότητα και τα κόμματα, αφού εξέλιπαν πλέον οι αντιμνημονιακοί  λόγοι, με τους οποίους κυρίως συγκροτήθηκαν, άρχισαν να διαλύονται, η ΝΔ κατάφερε με αληθινό λόγο, μέθοδο και χωρίς ψεύτικες  υποσχέσεις να βγει αλώβητη, να κερδίσει διαδοχικά τέσσερις εκλογικές  αναμετρήσεις και να γίνει κυβέρνηση με απόλυτη αυτοδυναμία.
             Ας ελπίσουμε η νέα δεκαετία να είναι δημιουργική, ελπιδοφόρα και καλύτερη από την προηγούμενη, σε όλους τους τομείς παιδεία, υγεία, οικονομία, θέσεις εργασίας, πολιτισμό, εθνικά  θέματα.


Γιορτάσθηκε και εφέτος η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Εξέγερση της νεολαίας εκείνης της γενιάς υπήρξε αναμφισβήτητα και το γεγονός γράφτηκε στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος.

Σύμφωνα με έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, που έγινε το2003, ο αριθμός των επώνυμων νεκρών ανέρχεται σε 24, ενώ οι νεκροί αγνώστων στοιχείων είναι 16.

Εντός του Πολυτεχνείου δεν καταμετρήθηκαν νεκροί.

Οι αρετές που όπλισαν τις ψυχές όλων αυτών των νέων, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, ήταν ο ενθουσιασμός, η ανιδιοτέλεια και ο αυθορμητισμός, ασχέτως εάν οι αριστεροί προσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια να οικοιοποιηθούν τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν τότε και που συνεχίζουν να το κάνουν και σήμερα.

Από αυτή την εξέγερση άρχισε η αποκαθήλωση του καθεστώτος των στρατιωτικών, ακυρώθηκε η προσπάθεια εκδημοκρατισμού που επιχείρησαν ο Παπαδόπουλος και ο Μαρκεζίνης, αποκαλύφθηκε το πραξικόπημα του Ιωαννίδη, ακολούθησε η προδοσία της Κύπρου, με κατάληξη την επιστροφή στη δημοκρατία και την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Τον αγώνα λοιπόν του Πολυτεχνείου κανείς δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιεί και να αξιοποιεί προκειμένου να ωφεληθεί ο ίδιος σε όποιο κόμμα και παράταξη αν ανήκει.

Η σημερινή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της 17ης Νοεμβρίου 1973. Ουδεμία σχέση το τότε με το σήμερα. Άλλες οι συνθήκες, τα προβλήματα, οι καταστάσεις.

Πιστεύω ότι σήμερα ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα πρέπει να αλλάξει. Να σταματήσουν οι πορείες στην Αμερικανική Πρεσβεία, να εκλείψουν οι μολότωφ , οι πέτρες, τα καδρόνια, η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε κάθε τετράγωνο, τα δακρυγόνα. Το σύνθημα ψωμί , παιδεία, ελευθερία, που φωνάζουν ακόμη και οι μαθητές της πρώτης δημοτικού, νομίζω είναι ανεπίκαιρο πλέον.

Ίσως ο ειρηνικός και πολιτισμένος  εορτασμός σε κάποιο κλειστό γυμναστήριο, αμφιθέατρο με προβολές video, ομιλίες και συμμετοχή όλων των παρατάξεων και πιθανόν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνα τα γεγονότα να ήταν ο καλύτερος τρόπος εορτασμού.     



     Τελικά μετά από 17 περίπου μήνες που υπογράφτηκε  η Συμφωνία των Πρεσπών αυτή ήταν μια καλή ή κακή συμφωνία.
     Ξεκίνησε με μια συμφωνία του τότε πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούγκερ, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος θα αναλάμβανε να κλείσει το Σκοπιανό και ο δεύτερος θα βοηθούσε  την Ελλάδα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο .
       Η εκλογή του Ζάεφ στα Σκόπια δημιούργησε ένα ευνοϊκό κλίμα στην επίλυση του προβλήματος. Ήταν μια ευκαιρία.
       Ποιά ήταν στη συνέχεια η εξέλιξη. Οι δύο πρωθυπουργοί αποδείχθηκε ότι χρησιμοποίησαν τη συμφωνία για ίδιον όφελος. Ο μεν πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος για να αποδυναμώσει τη ΝΔ και ο  πρωθυπουργός των Σκοπίων να κάνει το ίδιο στο αντίπαλο κόμμα VMRO.
        Λίγο ακόμη να πιστέψουν και οι δύο ότι θα ήταν υποψήφιοι για Νόμπελ.
        Επίσης και οι δύο πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα κέρδιζε τις εκλογές και ο Ζάεφ θα είχε ένα σύμμαχο για την είσοδό του στο μέλλον στην ΕΕ.
        Αμφότεροι δυστυχώς διαψεύσθηκαν. 
         Τον Οκτώβριο 2019 οι ευρωπαίοι έκλεισαν την πόρτα εισόδου στα Σκόπια, με αποτέλεσμα ο Ζάεφ να δηλώσει ότι μετά από αυτή την εξέλιξη είναι αδύνατο να εφαρμόσει τη Συμφωνία.
          Και οι δύο λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, όπως και ο πρωτεργάτης της Συμφωνίας πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιας, σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχθηκε.
          Αναρωτιέμαι μήπως η Ελληνική πλευρά πήγε στις διαπραγματεύσεις και τα έδωσε όλα;
          Ποιός τελικά από όλα αυτά βγήκε κερδισμένος , 
          Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΉΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΚΗ Ή ΚΑΛΗ.
          Τα συμπεράσματα δικά σας και είμαστε ακόμη στην αρχή.



        Επιχείρηση Ειρήνης. Έτσι ονόμασε ο Ερτογάν την από 9 Οκτωβρίου επίθεση στη Συρία. Ένας πόλεμος για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός του Συριακού εδάφους και την εκδίωξη των Κούρδων, τους οποίους η Τουρκία αποκαλεί τρομοκράτες. Οι Κούρδοι οι οποίοι μέχρι τώρα ζούσαν ειρηνικά στη περιοχή με Αρμενίους, Αλεβίτες , Σιίτες.

         Για την ενέργεια αυτή ο Ερντογάν πήρε το πράσινο φως από τον πρόεδρο των ΗΠΑ , Ο οποίος απέσειρε ταυτόχρονα τις δυνάμεις του από την περιοχή.

         Βέβαια το ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο. Διερωτάται κάποιος ποιός θα μείνει πίσω να ορίζει τις σφαίρες επιρροής σε μια χώρα που συνδέει γεωγραφικά το Ιράκ με τη Μεσόγειο, που έχει απέναντί της την Κύπρο, που συνορεύει με το Ισραήλ, το Λίβανο και την Τουρκία και από την άλλη πλευρά τη Ρωσία να διεκδιεί ηγετικό ρόλο στη περιοχή.

          Η Τουρκία πάντως έχει απλώσει τα δίχτυα της παντού από τα Βαλκάνια έως το Αιγαίο και από το Λιβυκό πέλαγος έως την Κυπριακή ΑΟΖ εισβάλλοντας αλλού με δυνάμεις ,αλλού με επενδύσεις και αλλού με γεωτρύπανα.

         Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι ο Ερντογάν αγωνιά για τη δική του επιβίωση, μετά και από την ήττα που υπέστη στις δημοτικές εκλογές, όπου το κόμμα του έχασε τους Δήμους της Κωνσταντινούπολης κααι της Άγκυρας.

          Αν κάποιος αναλύσει την επίθεση των Τούρκων επιχειρησιακά, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τα στρατεύματά του, που τα επανδρώνουν μισθοφόροι, εχουν καταλάβει έρημο και όχι στρατηγικούς στόχους όπως αεροδρόμια, πόλεις, μονάδες ενέργειας.

           Τελικά μετά από όλα αυτά επετεύχθη κατάπαυση του πυρός μετά από συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας.

            Αναμένουμε τα αποτελέσματα.
            Εκείνο που δεν είναι δυνατό να εξηγήσει κάποιος είναι η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Πλανητάρχη, ο οποίος τη μία μέρα  αποκάλεσε τον Ερντογάν  ανόητο και την επομένη ότι είναι φίλος του, άξιος και σκληρός ηγέτης.
Λίγο καθυστερημένα σχόλια για τα αποτελέσματα και τα πραχθέντα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, όμως τα όσα λέγονται και ανακοινώνονται εκεί, κυρίως από τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελούν πυξίδα και αντικείμενο κριτικής και αναφοράς ολόκληρο το χρόνο, πιθανόν και περισσότερο.

Η φετινή ΔΕΘ συγκρινόμενη με άλλες είχε σημαντικές διαφορές, κυρίως σε ότι αφορούσε την Κυβέρνηση. Εφέτος ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε υποσχέσεις και παροχές που δεν ήταν εφικτές και μη μετρήσιμες σε χρήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα και παροχές για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Πρέπει εδώ να τονίσουμε και αυτό αποτελεί καινοτομία ότι αυτά που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση θα κριθούν, σε ότι αφορά την υλοποίησή τους ,την επόμενη ΔΕΘ.

Από την άλλη πλευρά ο Αλ. Τσίπρας το μόνο που είχε να αντιτάξει ήταν ότι η κυβέρνηση τρώει από τα έτοιμα και ότι όλα όσα υπόσχεται η ΝΔ  τα είχαν προβλέψει, σχεδιάσει, αλλά δεν πρόλαβαν να τα υλοποιήσουν.

Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε πως έχασαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ότι ο λαός, τον οποίο σε κάθε περίπτωση επικαλούνται, τους γύρισε την πλάτη.



Υπόθεση NOVARTIS. Πρώτη φορά ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αλληλοκατηγορούνται οι μεν για παράνομη παρέμβαση σε υποθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και οι δε για ενοχοποίηση πρώην πρωθυπουργών και υπουργών χωρίς σοβαρές ενδείξεις. Όσο περνούν οι ημέρες καθημερινά αποκαλύπτονται νέα στοιχεία σε βάρος των τότε κυβερνώντων και ανώτατων δικαστών. Ας ελπίσουμε ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και ο καθένας θα εισπράξει όσα του αναλογούν.


Η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα βλέπουμε και ζούμε υλοποιεί γρήγορα μεθοδικά και με συνέπεια όσα προεκλογικά είχε εξαγγείλει. Ας ελπίσουμε ότι η Κυβέρνηση  θα συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς και θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα θέματα που έχει στο άμεσο μέλλον να διαχειριστεί, όπως είναι ο νέος προϋπολογισμός, η συνταγματική αναθεώρηση, ο εκλογικός νόμος, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το προσφυγικό, οι προκλήσεις της Τουρκίας.
     Από τις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης διαπιστώνουμε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανασύσταση  και την αναδιοργάνωσή του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, με διορισμό νέων προσώπων με περγαμηνές και εμπειρία σε δημόσιες θέσεις.

     Βλέπουμε καθημερινά με μια μικρή διακοπή την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου, να ψηφίζονται και παράλληλα να προετοιμάζονται νομοσχέδια για τη φορολογία, την ασφάλεια, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον εκλογικό νόμο, την παιδεία, τη στελέχωση των ανωτάτων θέσεων στη δικαιοσύνη, τη ψηφιακή διακυβέρνηση, την κρατική τηλεόραση.


     Μεγάλο βάρος η κυβέρνηση δίνει στις επενδύσεις, όπου αίρονται χωροταξικά, πολεοδομικά, αρχαιολογικά και άλλα εμπόδια και παράλληλα προσφέρονται κίνητρα σε επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος, απλοποιούνται αδειοδοτήσεις και ελευθερώνεται πλήρως η αγορά εργασίας.

      Όλα αυτά είναι καλά αρκεί να εφαρμοσθούν στη πράξη και οι επενδυτές να πιστέψουν ότι κάτι  άλλαξε και η επένδυσή τους δεν θα βαλτώσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.


      Στην παιδεία σχεδιάζονται μεγάλες τομές στο άμεσο μέλλον με την άρση του ασύλου, τους αιώνιους φοιτητές, στον καθορισμό των βάσεων εισαγωγής στις σχολές, στην προσέλκυση ξένων φοιτητών, σε μεταπτυχιακά προγράμματα.


     Ο Πρωθυπουργός πρόσφατα επισκέφτηκε τη Γαλλία και τη Γερμανία μάλιστα μιλώντας άπταιστα γαλλικά και γερμανικά. Κατά τις επισκέψεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη τουρκική προκλητικότητα, τις επενδύσεις. Γενικά διαπιστώθηκε κάποια αλλαγή σε σχέση με τη προηγούμενη κυβέρνηση, σε ότι αφορά τη σοβαρότητα αντιμετώπισης των διεθνών θεμάτων και τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα.

      Δυστυχώς και αυτό το καλοκαίρι δεν έλειψαν οι πυρκαγιές με αποκορύφωμα αυτή της Εύβοιας. Διαπιστώθηκε ότι το κράτος λειτούργησε έγκαιρα και συντονισμένα αυτή τη φορά και κυρίως χωρίς να χαθούν ανθρώπινες ζωές.
      Οι προηγούμενοι δήλωναν ότι τα πέντε χρόνια που κυβέρνησαν δεν επιδίωκαν την εξουσία, αλλά τη κυβέρνηση
       Στη πορεία διαπιστώθηκε ότι σκοπός τους ήταν μόνο η κατάληψη της εξουσίας.
        Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο και με τη νέα κυβέρνηση.  
 

    Στα πρώτα χρόνια των μνημονίων στη χώρα μας άνθησε η πολιτική των δρόμων, της διαμαρτυρίας, της άρνησης σε κάθε θετικό και γενικά κυριαρχούσε το κλίμα της εκδίκησης, του δεν πληρώνω, του εμείς ή αυτοί, των απαράδεκτων και προσβλητικών χαρακτηρισμών, μέχρι και της ματαίωσης των παρελάσεων και προπηλακισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
     Την τελευταία πενταετία οι λεγόμενες αντισυστημικές δυνάμεις, αφού κατέλαβαν κυβερνητικές θέσεις, αφοσιώθηκαν στο έργο της διακυβέρνησης, προτάσσοντας  ως κύριο διακύβευμα το ηθικό πλεονέκτημα.
      Μετά την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης και πριν η νέα κυβέρνηση προλάβει να παρουσιάσει το πρόγραμμά της, η αξιωματική αντιπολίτευση δια του αρχ ηγού της , αλλά και πολλών στελεχών της, διαμηνύουν ότι θα ασκήσουν σκληρή κριτική στη Βουλή και εάν απαιτηθεί και στους δρόμους. Θυμήθηκαν τον παλιό τους εαυτό, όμως τώρα οι συγκυρίες δεν είναι ίδιες. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εμπειρία διακυβέρνησης και γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης.
      Άρα η επιστροφή στην πολιτική των δρόμων και άκαιρη  και επζήμια για τη χώρα είναι. Άλλες είναι οι προσδοκίες και οι προτεραιότητες των πολιτών.
      Από την άλλη πλευρά η ΝΔ έδειξε ότι ήταν καλά προετοιμασμένη να κυβερνήσει και το μοντέλο της αποδεικνύεται ευοίωνο και ελπιδοφόρο.
      Ήδη τα πρώτα νομοσχέδια για τη φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ το άσυλο των πανεπιστημίων, τις 120 δόσεις κατατίθενται για ψήφιση στη Βουλή.
      Διερωτώμαι αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση ότι είναι θετικό θα το ψηφίσει.

     Η προεκλογική περίοδος τελείωσε , η ΝΔ είναι πλέον κυβέρνηση με αυτοδυναμία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός της χώρας.
      Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση με υψηλό ποσοστό μεν, αλλά δεύτερος μετά από 3 αναμετρήσεις, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές  εκλογές και εθνικές εκλογές. Θυμάμαι σε κάποια συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής ο πρώην πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη του είπε ειρωνικά και με αλαζονικό ύφος ότι και την επόμενη τετραετία σε αυτά τα έδρανα θα κάθεστε. 
       Για να φθάσει έως εδώ η ΝΔ και κυρίως ο αρχηγός της διεξήγαγε ένα αγώνα χωρίς υπερσυγκεντρώσεις, εμβατήρια, ύβρεις, συνθήματα διχασμού του τύπου εμείς ή αυτοί.
        Δεν περιμένουμε βέβαια η ΝΔ την επόμενη τετραετία να κάνει θαύματα και να λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας. Όμως θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα και γρήγορα όλα όσα υποσχέθηκε. 
        Τα πρώτα βήματα είναι θετικά και αυτό φάνηκε από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και από την ορκωμοσία της κυβέρνησης, η οποία έγινε με τον κανονικό τρόπο παρουσία της Εκκλησίας. Στο υπουργικό συμβούλιο, που διήρκεσε μόλις 14 λεπτά φάνηκε η αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού για εργασία και γρήγορη υλοποίηση των στόχων κάθε υπουργείου, αλλά και η μεθοδικότητα και η οργάνωση καθώς και η στενή παρακολούθηση υλοποίησης των διαταγών και νόμων..
     Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει σκληρή κριτική. Ήδη στελέχη του ομιλούν για κινητοποιήσεις , πορείες  και αγώνες  στους  δρόμους. Ας ελπίσουμε η κυβέρνηση με το έργο της και το ήθος της να μην τους το επιτρέψει.




Αντιγράφω παρακάτω κάποιες ατάκες που έχουν ειπωθεί την τελευταία περίοδο και που έχουν μείνει και θα μείνουν στην ιστορία, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό τους αλλά χαρακτηρίζουν και αυτούς που τις είπαν.

Αλέξης Τσίπρας
Το μεγάλο μου ατού είναι η οικονομία
Άλλο Λέσβος άλλο Μυτιλήνη
Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ  στις Ευρωεκλογές και βέβαια ότι θα σκίσει τα μνημόνια, θα παίζουν τα νταούλια και θα χορεύει η Ευρώπη, ο βασικός μισθός θα ανέβει στα 750 ευρώ

Παύλος Πολάκης
Για την τραγωδία στο Μάτι επέρριψε ευθύνες στους νεκρούς επειδή κατά την άποψή του ¨θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης¨.
Έκανε επίδειξη γλωσσομάθειας με το ¨κόπι πάστε¨και το ΧΙΒ αντί του HIV.
Πήρε δάνειο 10.000 ευρώ με χαριστικούς όρους
Κάπνιζε απροκάλυπτα σε δημόσιους χώρους
Βυσσοδόμησε σε βάρος του επιστήμονα και ευρωβουλευτή πλέον, Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Γιώργος Κυρίτσης
Δεν θυμάμαι να έχει σκοτωθεί κάποιος από μολότωφ

Αλέκος Φλαμπουράρης
Δεν βλέπουμε ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια.
Έρχεται μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας

Θεανώ Φωτίου
Τα γεμιστά είναι ελληνική επινόηση. Με το τίποτε , όπως τα γεμιστά, χορταίνει ολόκληρη οικογένεια. Έτσι θα τα καταφέρουμε.

Περιστέρα Μπαζιάνα
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία

Νίκος Τόσκας
Μετά τη φονική πυρκαϊά στο Μάτι έψαξε και δεν βρήκε επιχειρησιακά λάθη.

Νίκος Φίλης
Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων , αλλά δεν πρόκειται για γενοκτονία.

Κώστας Ζουράρης
Μόνο κάποια νησιά μας ζητάει ο Ερτογάν. Και να χάσουμε μερικά δεν πειράζει. Θα τα ξαναπάρουμε.

Δεν είναι δυνατόν να μη σχολιάσω τη συμμετοχή του Αρχηγού της ΕΛΑΣ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πήγε για ......να ελέγξει τα μέτρα ασφαλείας, αλλά με πολιτικά και συνομιλών με υπουργούς της κυβέρνησης. Βέβαια το Π.Δ 22 Ι 2008 και το Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού προβλέπουν ποινή αργίας με απόλυση. Παράδειγμα για μίμηση ο αρχηγός.

    Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφασίσθηκε η προκήρυξη των εθνικών εκλογών την 7η Ιουλίου. Η αιτιολογία, να περιορισθεί η προεκλογική περίοδος, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά την ...... πολύ καλή πορεία της οικονομίας.
     Βέβαια η κύρια αιτία είναι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών , τα οποία οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε οδυνηρή και μη αναμενόμενη ευρεία ήττα.
      Εκείνο που χαρακτήρισε όμως την τελευταία εβδομάδα και πλήγωσε βάναυσα τη δημοκρατία και κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι η ψήφιση σωρείας νομοθετικών διαταγμάτων και τροπολογιών, καθώς και διορισμοί και οι μετατάξεις υιών, θυγατέρων και λοιπών συγγενών σε θέσεις του κοινοβουλίου και άλλες υπηρεσίες.
       Έτσι χάθηκε για την Αριστερά των αγώνων και των θυσιών το ηθικό πλεονέκτημα που πομποδώς περιέφεραν και διαλαλούσαν.
       Δυστυχώς αποδεικνύεται για μία φορά ακόμη ότι η εξουσία φθείρει και διαφθείρει.




    Την 6η Ιουνίου του 1944 συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Η επιχείρηση  Επικυρίαρχος όπως ονομάσθηκε και έμεινε στην ιστορία ως D-Day , ήταν μία από τις πιο φιλόδοξες και ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις της παγκόσμιας ιστορίας. Αντικειμενικός σκοπός των Συμμάχων ήταν η δημιουργία ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη  και ενός προγεφυρώματος μέσω του οποίου τα Συμμαχικά στρατεύματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν από την Αγγλία στην ηπειρωτική Ευρώπη, την οποία κατείχαν τα Γερμανικά στρατεύματα, Ανώτερος διοικητής των στρατευμάτων ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ  Στρατηγός Αϊζενχάουερ.



Σας παραθέτω παρακάτω κάποια από τα tweet που κυκλοφορούσαν πριν τις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και εσείς όποιο θέλετε κρατάτε ή απορρίπτεται .

Δ. Τζανακόπουλος
Ο κος Μητσοτάκης θα πρέπει μετά τις ευρωεκλογές να δεσμευτεί ότι εφόσον ηττηθεί δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ , αλλά θα μείνει και στις εθνικές εκλογές, ώστε να πιει ο ίδιος το πικρό ποτήρι της ήττας του. 

Χρ. Βερνανδάκης
Εικονική πραγματικότητα ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Π. Σκουρλέτης
Η δημοσκοπική  ανατροπή γίνεται πράξη.

Γιάννης Δραγασάκης
Πιστεύω ότι έχουμε μπει στη 10ετία του ΣΥΡΙΖΑ. ο κύκλος που άνοιξε το 2015 έχει συνέχεια. Ο λαός διαβλέπει την ελπίδα και τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός θα τους εμπιστευθεί μια νέα τετραετία.

Αλ΄Τσίπρας
Το δίλημμα της κάλπης  είναι με ποια πολιτική θα συνεχίσει η χώρα. Διότι είναι πολλοί αυτοί που καιροφυλακτούν , οι νεοφιλελεύθεροι, οι τεχνοκράτες, που περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο λαός θα εγκρίνει τα μέτρα ελάφρυνσης.

Μετά από όλα αυτά και πολλά άλλα ψάχνουν να εξηγήσουν γιατί έχασαν.  



        Έκπληξη μας προκάλεσε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη ομιλία του στη πλατεία της Λαμίας. Αναφέρθηκε στην προ 75 χρόνια ομιλία του Άρη( Βελουχιώτη) έτσι τον αποκάλεσε, στην ίδια πλατεία, Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την τότε ομιλία του ελασίτη αρχηγού επίκαιρη και παρόμοια με τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Άρχισε λοιπόν την ομιλία του με τα λόγια του καπετάνιου , που περιέγραφε μια Ελλάδα πεινασμένη, εξαθλιωμένη με πολίτες κακόμοιρους και δυστυχείς. Είναι κρίμα ένας πρωθυπουργός για ψηφθηρικούς λόγους να  προσβάλει τόσο κυνικά τους Έλληνες. Έσβησε τα πούρα και φόρεσε αντάρτικη εξάρτυση.
      Αναγκάζομαι να σκέπτομαι έτσι γιατί παρόμοιες συμπεριφορές διχάζουν τους Έλληνες. Αναγκάζομαι να σκέπτομαι έτσι γιατί επί 5 χρόνια η κυβέρνηση φορολογούσε τα πάντα για να πετυχαίνει πλεονάσματα και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές να μοιράζει ψίχουλα υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και απαξιώνοντάς μας.


        Δεν θα χρειαζόταν πριν από μερικούς μήνες να προβλέψει κανείς , ότι οι Τούρκοι θα προέβαιναν σε προκλητικές ενέργειες προκειμένου να έχουν λόγο στο ενεργειακό τοπίο του νοτίου Αιγαίου και της Μεσογείου. Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά με τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου από τους Τούρκους, τη διεξαγωγή ασκήσεων μεγάλης κλίμακας στο Αιγαίο , την αποστολή ερευνητικών πλοίων στη Μεσόγειο, τη δημοσίευση χαρτών με χάραξη της ΑΟΖ σύμφωνα  με τα δικά τους  δεδομένα και όχι με όσα καθορίζονται σαφώς από το διεθνές δίκαιο. 
 Σήμερα μάλιστα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επιτέθηκε στη Λευκωσία ισχυριζόμενος πως η Κύπρος διεξάγει γεωτρήσεις χωρίς να εγγυάται τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού. Είναι σαφές πλέον ότι από πλευράς μας απαιτείται ψυχραιμία, αλλά και εγρήγορση.
       Αναμφισβήτητα διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο  , η οποία δυστυχώς αναλώνεται σε ενέργειες πόλωσης, ανούσιας αντιπαράθεσης, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο. Σε 10 ημέρες ΄θα έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές για την ανάδειξη Ελλήνων  αντιπροσώπων και κανείς δεν ασχολείται με αυτές. Αντίθετα κύριο θέμα όλων είναι οι εθνικές εκλογές και ας μην έχουν ακόμη προκηρυχθεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο κρίσιμες είναι οι ευρωεκλογές και ότι θα πρέπει να επιλέξουν ανθρώπους ικανούς και κατάλληλους   να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δίνει η Ευρώπη. 




      Ίσως είναι λίγο ετεροχρονισμένο, αλλά δεν μπορώ να μην το αναφέρω. Στη παρέλαση της 25ης Μαρτίου αισθητή ήταν η ανησυχία των κυβερνώντων, οι οποίοι φοβόντουσαν επεισόδια από προβοκάτορες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, κυρίως στη Μακεδονία. Είναι αυτοί που σε μεγάλο ποσοστό είναι κατά των παρελάσεων και που στο εγγύς  παρελθόν τις ματαίωναν.



      Άδοξο τέλος είχε τελικά η υποψηφιότητα της κυρίας Λοϊζου στην ευρωβουλή. Με αποτέλεσμα να εγείρεται μείζων πολιτικό και ηθικό θέμα. Βέβαια εάν δεν αποκαλύπτονταν από τα ΜΜΕ κανένας δεν θα ήξερε ότι η κυρία αυτή εισέπραττε επί 5 χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της.



      Η χώρα τον Αύγουστο του 2018 βγήκε από τα μνημόνια, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, η παιδεία και η υγεία βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, τα ομόλογα 10ετές και 5ετές βρίσκονται στη χαμηλότερη απόδοσή τους, αυτά υποστηρίζουν και πολλά άλλα οι κυβερνώντες και ύστερα ξύπνησαν.



       Επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια. Πράγματι η επίσκεψη είχε επίσημο και πανηγυρικό χαρακτήρα . Φαίνεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί έχουν καλή χημεία. Όμως τελικά ποιον ωφέλησε αυτή η συμφωνία την Ελλάδα ή τα Σκόπια. Κατά τη γνώμη μου τα Σκόπια.Ο κύριος Τσίπρας με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών , όπως την αποκαλεί, θα μείνει σίγουρα στη ιστορία όχι όπως τη φαντάζεται, αλλά ως ο Έλληνας πρωθυπουργός επί εποχής Ζάεφ, αφού με τη συμφωνία ο ομόλογός του αναδεικνύεται ως ιστορικός ηγέτης για τη χώρα του. Με αυτή τη συμφωνία ο Ζάεφ εξασφάλισε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, και του έδωσε το δικαίωμα να αναγνωρισθεί η γλώσσα και η ταυτότητα. 



            Επίσης ο πρωθυπουργός μας έθεσε τα θεμέλια όχι για τον Ζάεφ, αλλά πιθανότατα για κάποιον διάδοχό του να μιλά για την καταπίεση των δικαιωμάτων των ομοεθνών του από το αλύτρωτο κομμάτι τους στη Νότια Μακεδονία. Και όλα τα παραπάνω συνέβησαν εν αγνοία και παρά τη θέληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, τους οποίους η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους   αποκαλεί ακροδεξιούς  και φασίστες.
           Εκείνο δε που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια είναι ότι κατά την υποδοχή του στο προεδρικό μέγαρο δεν παιάνισαν τον εθνικό ύμνο των Σκοπίων, όπως προβλέπεται. Ξέρετε γιατί; γιατί οι στίχοι του αναφέρουν:Σήμερα επάνω από τη Μακεδονία γεννιέται νέος ήλιος της ελευθερίας, τα Μακεδονικά δάση τραγουδούν η Μακεδονία ελεύθερη, ζει ελεύθερα.
  

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου